Кмет скочи на голяма фирма заради наводненията.Карловското село Богдан е най-тежко

...
Кмет скочи на голяма фирма заради наводненията.Карловското село Богдан е най-тежко
Коментари Харесай

Кметът на Карлово обвини Напоителни системи за непочистеното корито

Кмет скочи на голяма фирма поради наводненията.

Карловското село Богдан е най-тежко наранено, откакто приливната вълна по река Стряма наводни региона. Мостовете са разрушени и селото е недостъпно. От няколко години кметът на Карлово Емил Кабаиванов води преписка с способените институции за разчистване и подсилване на речното корито. Миналата седмица е изпратен протокол до регионалния шеф, по отношение на проблемите по коритото на реката, акцентира Кабаиванов:

„ Разговаряхме с президента на Републиката и му обясних, че от няколко години ние водим преписка и с регионалните шефове, и с „ Напоителни системи “, и с Регионална инспекция за опазване на околната среда, и с „ Басейнова дирекция “ като сме ги алармирали, че р. Стряма е рискова и че би трябвало да се извърши промяна на коритото, което сплотява няколко дейности. Едното е растителността, която е в коритото, би трябвало да бъде отстранена, тъй като е рискова, другото е, че би трябвало да бъдат укрепени дигите на река Стряма, които в този момент се скъсаха, някой от тях. Правата на принципал извършва, или на притежател, „ Напоителни системи “ и това би трябвало да бъде осъществено от тях. Огромните водни количества са 190 литра на квадратен метър - значи на квадрат със страни един на един метър - съвсем два метра компактен воден дирек. Такова количество, което се изля в Средна гора, неизбежно щеше да донесе проблемите, които пристигнаха в този момент “.

Екипите на " Напоителни системи " оказват помощ и през днешния ден на хората при наводненията в Карловска и Пловдивска област, осведоми изпълнителният шеф Атанас Мулетаров. По думите му, там, където река Стряма е преляла, " Напоителни системи " не стопанисват коритото й:

Най-важното е, че, доколкото имаше бедстващи хора, ги освободихме, извадихме от домовете. Не бяха кой знае какъв брой. Три-четири часа там беше напрежението, огромното. По отношение на обвиняванията на кмета на Карлово - там където, са нашата благосъстоятелност в неговия регион, те са две села – Дъбене и Войнягово, които нямат нищо общо с огромното наводняване по неговите, горе, региони. Вчера в едното едно водохващане скъса пътя, което го изчистихме, с цел да се отдръпна оттова реката. Във Войнягово фактически реката влизаше в селото и там почистихме едно водохващане и тя си пое по пътя. Днес към този момент няма нищо притеснително във Войнягово. Не знам за какво са тези обвинявания за благосъстоятелност, когато нашата – тези две села, там дори няма скъсана дига “.

novini.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР